Kalkgebonden kalei
Een kalkgebonden kalei word aanbevolen om verscheidene redenen. De kalei is dampopen en vochtregulerend, en de structuur en het uitzicht van het oppervlak van de imitatiebaksteen vallen niet te onderscheiden van een muur in een begijnhof of van een oude hoeve. Een kalei op kalkbasis heeft echter ook enkele nadelen. Zo speelt de lange uithardingstijd een rol, is er meer kans op schade door vocht in de eerste weken na het aanbrengen, en is de kalei gevoeliger voor kleurnuances ter hoogte van de overlappingen. Deze nadelen van het kaleien met kalkverf probeert men te voorkomen door de kalei te verbeteren met additieven, die de hechting, hardheid en vochtwerende eigenschappen ten goede komen. Voor ons lijkt een kalkverf een gepaste optie voor wie houdt van een 100 % authentiek uitgevoerde versie van crepi met baksteenmotief.
Cementgebonden kalei
Cementgebonden kalei biedt de meeste voordelen. De kalei is dampopen, sterk, heeft een hoge hechtingskracht en een mineraal uitzicht. Een ander belangrijk pluspunt is dat met cementgebonden kalei geen overlappingen zichtbaar zijn bij lichte kleuren. Het kaleiproduct hardt namelijk vrij gelijkmatig uit over het ganse oppervlak, met behoud van zijn natuurlijke nuances. Bij een testopstelling op de werf was het bijna onmogelijk de kalei te verwijderen na 48 uur uitharden. Een afwerking met cementgebonden kalei benadert heel goed een kalkkaleistructuur. Cementgebonden kalei bevat additieven ter verbetering van de stabiliteit en verwerkbaarheid, de hechting, de buigsterkte, en de vochtwerende eigenschappen.
Polymeergebonden kalei of fijne acrylaatgebonden crepi
Deze afwerkingsmogelijkheid heeft de fijne structuur van een kalkverf, is vochtwerend, hecht uitstekend op de minerale ondergrond, is alkalibestendig, bestand tegen de hoge PH-waarde van de crepi met baksteenmotief, is een uitstekend alternatief voor de dampopen, mineraalgebonden kaleiproducten, en voldoet aan hogere eisen op het vlak van waterdichtheid.