CREPI MET BAKSTEENMOTIEF

Crepi met baksteenmotief biedt de voordelen van crepi en het uitzicht van bakstenen. Na de afwerking met kalei krijgt uw woning de authentieke uitstraling van een oude hoeve of pastorie. U kunt kiezen uit 360 kleuren. Crepi is waterafstotend, waardoor uw gevel beschermd is tegen vocht. Zowel bij nieuwbouw als renovatie kunt u crepi met baksteenmotief toepassen.

Crepi is uitermate geschikt in combinatie met gevelisolatie. Als u uw buitenmuur isoleert, verliest u geen ruimte in uw woning, verlaagt uw energiefactuur en geniet u van een aangenaam binnenklimaat.

Uniek aan het in 2004 ontwikkelde en in 2007 gepatenteerde systeem van DIMK is dat het baksteenpatroon met schuimmallen in het verse pleisterwerk gedrukt wordt. U kunt zelf het ingedrukte steenformaat kiezen. Een klassiek of hedendaags metselverband, een oud of recenter type gevelsteen: aan u de keuze. Na uitharding verwijderen we de mallen. Na afwerking met de exclusieve kaleiproducten van DIMK komt de authentieke look nog beter tot zijn recht.

Wat is het?

Deze crepi is een pleisterlaag waarin we lichtgewicht mallen drukken om de look van baksteenmetselwerk te bekomen. De techniek is mogelijk op zowel buiten- als binnenmuren, met of zonder plaatsing van isolatie. De afwerking kan onder meer met verf of kalei.

Wat zijn de voordelen?

 • Crepi met baksteenmotief aanbrengen na het isoleren van buitenmuren is in opmars. Door langs de buitenzijde te isoleren, isoleert u beter en haalt u met gemak de isolatienorm. Extra voordelen: minder kans op condensatie, schimmelvorming of schade aan het metselwerk.
 • Het plaatsen van crepi met het motief van klassiek metselwerk is als het ware een echte rage aan het worden. Dat hoeft ook helemaal niet te verbazen: het resultaat oogt authentiek en mooi, en dankzij innovatieve technieken is de kostprijs sterk gedaald.
 • Crepi met baksteenmotief is een prima techniek als de buitengevel wijzigingen onderging tijdens verbouwingswerken (denk aan dichtgemetselde ramen en deuren) of bij schade aan de gevel (scheuren in buitenmuur, schade aan bakstenen of beschadigd voegwerk).
 • Uniek is dat we het baksteenmotief niet inkrassen. We drukken voegen in de nog verse crepi met behulp van mallen. Die verwijderen we na uitharding. In combinatie met de exclusieve kaleiproducten van DIMK komt de authentieke look nog beter tot zijn recht.
 • De hechting en druksterkte van de pleister in het DIMK-crepisysteem met baksteenmotief zorgen voor een lange levensduur en de mogelijkheid om af te werken met diverse producten, waaronder minerale cementkalei, kalkkalei of polymeergebonden kalei.
 • Crepi met baksteenmotief wordt doorgaans aangebracht op een harde isolatielaag, al kan het ook op andere bouwmaterialen of bij toepassing van andere bouwmethodes, zoals op bakstenen metselwerk en bij hout- of staalskeletbouw met zachte isolatiematerialen.

In bloedrood

De minerale kaleilaag is dik aangebracht in bloedrood, een prachtige historische kleur. Klik op de foto’s om ze te vergroten.

Veroudering

Crepi met baksteenmotief werkt ook om een oude historische muur na te maken, eventueel met een wax of een kalklaag als eindafwerking. De minerale kaleilaag is dik aangebracht en opgeschuurd met oog voor details om het ouder te laten lijken. Klik op de foto’s om ze te vergroten.

Onderlaag verschijnt

Door op te schuren, kan je een onderliggende kaleilaag of mortellaag laten verschijnen. De onderliggende motiefmortel is aangebracht in een witte kleur, waar een steenrode kalei op aangebracht is, met daarop nog een kaleilaag in het wit, waarna het geheel is opgeschuurd. Klik op de foto’s om ze te vergroten.

Witte sluier

Een witte sluiervorming nabootsen, is ook mogelijk in onze polymeergebonden kaleilaag. Klik op de foto’s om ze te vergroten.

Mortel inkleuren

We raden altijd aan om de mortel mee in te kleuren. Dat geeft meer opties en spaart werk bij de verdere afwerking. Bij het verwijderen van de mallen verschijnt het baksteenmotief dan al in een grondkleur, klaar voor de afwerkingslaag. Klik op de foto’s om ze te vergroten.

Producteigenschappen

Het DIMK-crepisysteem is het meest innovatieve voor het aanbrengen van een baksteenlook. Elk aspect van het External Thermal Insulation Composite System (ETICS) werd specifiek voor deze toepassing ontwikkeld en aangevuld met betere toebehoren en isolatieproducten.

Het in 2007 gepatenteerde gevelbepleisteringssysteem van DIMK werd in 2004 ontwikkeld en gebruikt schuimmallen om een baksteenmotief na te bootsen. De mallen zijn intussen aan hun derde generatie toe en gemakkelijk te plaatsen in de nog verse cementpleister.

Crepi met baksteenmotief kan uitgevoerd worden in verscheidene metselverbanden zoals kruisverband, halfsteensverband of wildverband. Een afwerking met een motief in kruisverband is het meest toegepaste metselwerkmotief bij oude, authentieke gebouwen.

Crepi met baksteenmotief kan in een baksteenafmeting naar keuze. De populairste formaten zijn 200 mm x 50 mm voor de strekkenlaag en 95 mm x 50 mm voor de koppenlaag. In kruisververband lijkt dat het best op de look van een oude hoeve of pastorie.

Het kleurenpallet voor de kalei die aangebracht wordt op de crepi met baksteenmotief bestaat uit 360 kleuren, van lichte pasteltinten tot diepe kleuren. De mineraalgebonden kalei krijgt een matte schijn, de polymeergebonden kalei een matte satijnglans.

Crepi met baksteenlook is iets duurder dan vlakke crepi, maar voordeliger dan steenstrips. Reken op 110 tot 150 euro per m² zonder isolatie, of 140 tot 200 euro per m² met isolatie. De prijs kan verschillen afhankelijk van onder meer de gekozen vakman en de uit te voeren opdracht.

Vragen en antwoorden

Hoe reinig ik mijn gevel in crepi?

Een gevel in crepi met baksteenmotief is gemakkelijk te reinigen met een hogedrukreiniger of stoomreiniger. Let er wel op de druk en stoom zodanig in te stellen dat u schade voorkomt. Hou ook voldoende afstand van het pleisterwerk met baksteenmotief.

 • Category :
 • Type : Modern
Schade makkelijk te herstellen?

Lichte schade aan de crepi met baksteenuitzicht, bijvoorbeeld door een omgevallen fiets, is eenvoudig te herstellen door de crepi op te schuren of plaatselijk bij te werken. Bij grotere schade – tot in de isolatielaag – schakelt u beter een vakman in.

 • Category :
 • Type : Modern
Kan ik nog veranderen van kleur?

Als u de crepi met baksteenmotief wil overschilderen in een andere kleur, kan dat gemakkelijk na een grondige gevelreiniging. Kies dan wel voor dezelfde kaleisoort. Na overschildering blijft de crepi met baksteenlook behouden, zonder kwaliteitsverlies.

 • Category :
 • Type : Modern
Ook geschikt voor oneffen muren?

Wat met crepi op oneffen muren? Crepi met baksteenlook is heel geschikt voor het verbergen van oneffenheden in de muur of kleurverschillen die optreden na verbouwings- of renovatiewerken (denk bijvoorbeeld aan dichtgemetselde raam- of deuropeningen).

 • Category :
 • Type : Modern
Beschermd tegen vuil en mos?

Hoe zit het met de bescherming van een crepigevel met baksteenmotief tegen vuil en mosaangroei? Wel, de door DIMK ontwikkelde crepi is een hydrofobe en alkalische, minerale mortelbepleistering met zelfreinigende eigenschappen. Geen zorgen, dus.

 • Category :
 • Type : Modern
Door wie laten uitvoeren?

Door welke vakman kunt u het werk laten uitvoeren? Het is belangrijk dat hij kwalitatieve pleisterproducten gebruikt die bestand zijn tegen ons klimaat. DIMK kan u helpen om zo’n vakman te vinden en hem desgewenst bijstaan voor een perfect resultaat.

 • Category :
 • Type : Modern

BEKIJK MEER VRAGEN EN ANTWOORDEN OVER CREPI MET BAKSTEENMOTIEF

Heeft u geen antwoord gevonden op uw vragen rond deze bouwtechniek? Klik dan door naar onze uitgebreide Q&A waarin we dieper ingaan op deze materie. U ontdekt of u crepi met baksteenmotief zonder isolatie kan plaatsen, of er verschillende baksteenformaten mogelijk zijn, de kostprijs en meer.

 • Category :
 • Type : Modern