CREPI MET BAKSTEENMOTIEF, DE NIEUWE RAGE VOOR HET ISOLEREN VAN BUITENMUREN

Overweegt u om uw buitenmuurisolatie te bekleden met crepi met baksteenlook? Dan kunt u zelf de handen uit de mouwen steken of een ervaren vakman inschakelen. We overlopen alvast even de voor- en nadelen van deze authentiek ogende afwerking, bespreken de beschikbare technieken en systemen met of zonder isolatie, geven richtprijzen mee en helpen u op weg om bekwame aannemers te vinden met de nodige ervaring in de isolatie van buitenmuren en de plaatsing van crepi met baksteenmotief.

Crepi algemeen

Wat is crepi met baksteenmotief?

Crepi is een pleisterlaag waarin voegen worden aangebracht om een baksteenmotief te bekomen. Deze pleisterlaag wordt aangebracht op de isolatie, die op haar beurt is aangebracht op de buitengevel. Het baksteenmotief kan vervolgens onder meer worden afgewerkt met verf of kalei, naargelang de toegepaste techniek en het gewenste resultaat.

Waarom is de isolatie van buitenmuren langs de buitenzijde de beste keuze? En wat maakt crepi met baksteenmotief zo populair?

Het isoleren van de buitenmuren van een woning langs de buitenzijde biedt het grote voordeel dat het isolerend vermogen zo het sterkst toeneemt, waardoor u met gemak de isolatienorm behaalt voor uw woning. Het koudste punt in de muur verplaatst zich zo bovendien naar de buitenste schil, waardoor er minder kans ontstaat op condensatieproblemen, schimmelvorming of schade aan het metselwerk.

De afgelopen 20 jaar kende de plaatsing van buitenmuurisolatie een sterke opmars, en zo ook de plaatsing van een afwerking in sierpleister, crepi of minerale pleister. De isolatietechnieken en -producten bleven al die jaren continu evolueren, net als de afwerking van het oppervlak – van het plaatsen van steenstrips op de isolatie tot crepi met betonlook of baksteenmotief. Deze laatste trend wint sinds kort aan populariteit bij de bouwheer en bouwmeester, en is als het ware een echte rage aan het worden. Dat hoeft ook helemaal niet te verbazen: het resultaat oogt authentiek en mooi, en dankzij innovatieve technieken is de kostprijs sterk gedaald. Bovendien valt crepi met het motief van klassiek metselwerk in de smaak bij een breder publiek.

Toch is ons gevelisolatiesysteem met crepiafwerking nog vrij onbekend bij het grote publiek. We belichten dan ook graag even de mogelijkheden.

Hoe is het baksteenmotief in crepi ontstaan?

Al sinds de middeleeuwen worden motieven aangebracht in pleisterlagen, die de bouwmateralen moesten beschermen tegen schade en vochtinslag.

Dimitri Vervaet (DIMK ) zette de techniek verder op punt, om de motieven ook op een pleisterlaag op isolatie aan te kunnen brengen. Tegenwoordig wordt meestal gekozen voor een baksteenmotief. Wat de techniek van DIMK zo uniek maakt, is dat het motief van baksteenmetselwerk niet wordt ingekrast, maar met lichtgewicht mallen in de pleisterlaag wordt gedrukt. Het resultaat is een mooiere, meer authentieke uitstraling, die identiek is aan echt metselwerk. In combinatie met de exclusieve kaleiproducten van DIMK, komt die authentieke look nog beter tot zijn recht.

 

Een baksteenmotief kan op diverse manieren in crepi worden aangebracht. De meestgebruikte technieken zijn:

  • het inkrassen van voegen in de pleister;
  • het indrukken van voegen in de nog verse crepi of pleisterlaag met behulp van mallen, die na uitharding worden verwijderd.

Beide technieken worden doorgaans toegepast bovenop een isolatielaag, al kan de crepi of pleisterlaag ook worden aangebracht op andere bouwmaterialen of bij toepassing van andere bouwmethodes, zoals op bakstenen metselwerk, cementeerwerk of bij hout- of staalskeletbouw.

Het crepisysteem met steenmotief ontwikkeld door DIMK

Het DIMK-crepisysteem is het meest innovatieve systeem voor het aanbrengen van een baksteenmotief met de uitstraling van een authentieke gekaleide bakstenen muur. Elk aspect van het ETICS-systeem werd namelijk specifiek voor deze toepassing aangevuld met betere toebehoren en isolatieproducten.

Alle afzonderlijke componenten hebben een BUtgb-keuring of CE-markering en voldoen aan de huidige wettelijke normen voor verkoop en gebruik.

Het oorspronkelijke ‘Kalisto Decor’ werd enkele jaren geleden omgedoopt tot crepi met baksteenmotief. Het gepatenteerde gevelbepleisteringssysteem werd in 2006 ontwikkeld en maakt gebruik van lichtgewicht schuimmallen om het baksteenmotief na te bootsen.

De mallen zijn gemakkelijk te plaatsen in de nog verse cementpleister en zijn intussen aan hun derde generatie toe. Ze zijn niet alleen voordeliger, maar dragen ook meer bij tot het gebruiksgemak en het behoud van de lagenstructuur.

Bovendien ligt de hechting en druksterkte van de pleister in het DIMK-crepisysteem met baksteenmotief een stuk hoger is dan bij veel andere pleisters. Dat komt de levensduur van het geheel ten goede, maar betekent ook dat het oppervlak met diverse producten kan worden afgewerkt, van minerale cementkalei of kalkkalei tot polymeergebonden kalei, zonder invloed op de pleisterlaag waar het baksteenmotief in is aangebracht.

Is een vakkundig uitgevoerde crepi met baksteenlook duur?

De kostprijs voor de afwerking van uw gevel of buitenmuurisolatie met crepi met baksteenmotief is iets hoger dan een kwalitatief uitgevoerde afwerking met een vlakke crepi. Elke vakkundige afwerking gebeurt geheel volgens de regels van de kunst, met gebruik van kwaliteitsproducten. Een crepiafwerking is hoe dan ook een stuk voordeliger dan de plaatsing van steenstrips.

Een aanvaardbare prijs voor de afwerking van een gevel of buitenmuurisolatie met crepi met baksteenlook is € 110 tot€ 150 per m2 zonder isolatie, of € 140 tot € 200 per m2 met isolatie. Het gaat natuurlijk om richtprijzen, die kunnen schommelen in functie van de gekozen vakman, het soort isolatiemateriaal en de dikte ervan, de moeilijkheidsgraad van de gevel of isolatiewerken en de bijkomende werken zoals de plaatsing van een plint of dorpel in arduin of natuursteen, of het breder maken van de dakoversteek om regenval op de met isolatie behandelde buitenmuur te voorkomen.

Installatie en technische kenmerken

Een vakman inschakelen? Zelf uitvoeren? Of samen met een vakman aan de slag gaan?

Wie ervoor kiest de crepi of isolatie door een ervaren aannemer of vakman te laten plaatsen, kiest voor een zorgeloze en kwaliteitsvolle plaatsing met garantie. Uiteraard hangt hier ook een hoger prijskaartje aan vast. Toch is de keuze voor vakwerk aangewezen. Een vakman heeft namelijk een opleiding achter de rug, heeft praktijkervaring opgedaan en beschikt over het benodigde materiaal (zoals een stelling). Bovendien is het toegepaste btw-stelsel doorgaans lager en komen de isolatiewerken in aanmerking voor bepaalde subsidies.

Om de kostprijs enigszins te verlagen, kunt u ervoor kiezen om samen met een vakman de muren te isoleren of de crepi met baksteenmotief te plaatsen.

Een doe-het-zelver met enige ervaring in pleisterwerken kan de isolatie of de crepi met baksteenmotief zelf aanbrengen. Het volgen van een korte opleiding is hier wel aangewezen.

Hoe vind ik een betrouwbare vakman?

Vakwerk bekomen is meer dan het vinden van een aannemer met bekwame vakmensen in dienst. Ook het gebruik van kwalitatieve pleisterproducten speelt een bepalende rol. De producten moeten bestand zijn tegen ons klimaat, ongeacht het gewenste uitzicht. Eventuele werfopvolging door een architect of producent is een pluspunt, zowel voor de isolatie van de muur als voor de afwerking in crepi met steenmotief of betonlook, structuurpleister of steenstrips. Wij kunnen u helpen in uw zoektocht naar een betrouwbare vakman en een correcte opvolging van de gevelwerken.

Kan ik een opleiding volgen voor de plaatsing van sierpleister met baksteenlook?

Er worden opleidingen aangeboden voor de plaatsing van sierpleister met baksteenuitzicht of voor bijstand op de werf. Een opleiding rond de plaatsing van steenstrips op ribben of het aanbrengen van sierpleister met betonlook behoort ook tot de mogelijkheden.

Kan crepi ook binnenin de woning aangebracht worden?

Ook binnenshuis is pleisterwerk met baksteenlook mogelijk. Met het systeem van DIMK kan op binnenmuren een baksteenmotief in de pleisterlaag worden aangebracht, zowel op een ruw aangebrachte pleisterlaag als rechtstreeks op een snelbouwsteen in baksteen, gips of cellenbeton (zoals Ytong). Bij het aanbrengen van een baksteenmotief in gipspleister houdt u er best rekening mee dat het gebruik van goedkopere pleister ter vervanging van de DIMK-cementpleister meerdere kleine nadelen heeft, waardoor de winst door het gebruik van die goedkopere gipspleister al snel verloren gaat.

Hoe wordt de kaleilaag aangebracht?

De kaleilaag kan worden aangebracht met een papborstel in horizontale bewegingen, om een patroon te bekomen dat het baksteenmotief volgt. De laag kan ook in een willekeurig patroon worden aangebracht, met het oog op een meer rustieke look.

De kaleilaag kan echter ook met een pleisterspaan worden aangebracht, om de laag vervolgens met een spons en water op te sponsen.

Iets tijdrovender, is het nadien opschuren van de kalei-afwerking van de crepi met baksteenmotief. Deze afwerkingswijze oogt evenwel nog mooier.

Is de afwerking dampopen?

Een mineraalgebonden kalei met kalk of cement is altijd dampopen. Een te hoge pakkingsdichtheid of een te hoog gehalte aan polymeren, zoals acrylaat, kan de dampopenheid echter wel sterk verlagen.

De meeste polymeer- of kunstharsgebonden kalei-, verf- of crepiproducten zijn tegenwoordig wel vrij dampopen van structuur. Die dampopen structuur komt pas in gevaar wanneer men een te hoog percentage kunsthars of polymeer toevoegt aan het recept van de kalei, verf of crepi.

Kan crepi met baksteenmotief ook worden aangebracht op oneffen muren?

Crepi met baksteenlook is heel geschikt voor het verbergen van oneffenheden in de muur of kleurverschillen die optreden na verbouwings- of renovatiewerken (denk bijvoorbeeld aan dichtgemetselde raam- of deuropeningen).

Isolatie

Is crepi met baksteenmotief ook zonder isolatie mogelijk?

De techniek om crepi met baksteenmotief te plaatsen kan zowel op binnen- als buitenmuren worden toegepast, met of zonder isolatielaag. Een baksteenlook in de crepi kan dus ook gerealiseerd worden zonder eerst de buitenmuur te isoleren, met weinig of geen bijkomende pleisterwerken. Dat wordt bijvoorbeeld gedaan wanneer de buitengevel wijzigingen onderging tijdens verbouwingswerken (denk maar aan dichtgemetselde ramen en deuren) of in geval van schade aan de gevel (scheuren in de buitenmuur, schade aan bakstenen of beschadigd voegwerk). Dan is het aanbevolen om eerst de schade te herstellen en verdere schade te voorkomen, bijvoorbeeld door de plaatsing van een wapeningsnet in de crepilaag.

Op welk soort isolatie wordt crepi met baksteenmotief aangebracht?

Crepi met baksteenmotief kan op bijna alle stijve of harde isolatiematerialen worden aangebracht, maar ook op diverse plaatmaterialen die zijn aangebracht op een skeletbouwsysteem, om zachte isolatiematerialen op hun plaats te houden.

Welke isolatie wordt het vaakst gebruikt voor buitenmuurisolatie met crepiafwerking?

Tegenwoordig wordt hoofdzakelijk geëxpandeerd polystyreen (EPS) met grafiet gebruikt omwille van de kostprijs. EPS met grafiet is weliswaar brandwerend, maar niet volkomen brandveilig. Daarom is men in de buurlanden al grotendeels overgestapt op harde platen van minerale wol, zoals rotswol (Rockwool). Dit type isolatie is milieuvriendelijk, recycleerbaar en brandveilig.

Is er een verschil in isolatiewaarde tussen een vlakke crepi, crepi met betonlook, crepi met baksteenmotief of steenstrips op isolatie?

De verschillende afwerkingstypes hebben geen invloed op de isolatiewaarde van de buitenmuurisolatie. Bij gebruik van alternatieve isolatieproducten uit andere materialen of met een andere densiteit kan er wel een verschil in isolatiewaarde optreden.

Afwerking en design

Wat zijn bij DIMK de verschillende mogelijkheden en kleuropties voor het kaleien van de crepi met baksteenmotief?

Kalkgebonden kalei

Een kalkgebonden kalei word aanbevolen om verscheidene redenen. De kalei is dampopen en vochtregulerend, en de structuur en het uitzicht van het oppervlak van de imitatiebaksteen vallen niet te onderscheiden van een muur in een begijnhof of van een oude hoeve. Een kalei op kalkbasis heeft echter ook enkele nadelen. Zo speelt de lange uithardingstijd een rol, is er meer kans op schade door vocht in de eerste weken na het aanbrengen, en is de kalei gevoeliger voor kleurnuances ter hoogte van de overlappingen. Deze nadelen van het kaleien met kalkverf probeert men te voorkomen door de kalei te verbeteren met additieven, die de hechting, hardheid en vochtwerende eigenschappen ten goede komen. Voor ons lijkt een kalkverf een gepaste optie voor wie houdt van een 100 % authentiek uitgevoerde versie van crepi met baksteenmotief.

Cementgebonden kalei

Cementgebonden kalei biedt de meeste voordelen. De kalei is dampopen, sterk, heeft een hoge hechtingskracht en een mineraal uitzicht. Een ander belangrijk pluspunt is dat met cementgebonden kalei geen overlappingen zichtbaar zijn bij lichte kleuren. Het kaleiproduct hardt namelijk vrij gelijkmatig uit over het ganse oppervlak, met behoud van zijn natuurlijke nuances. Bij een testopstelling op de werf was het bijna onmogelijk de kalei te verwijderen na 48 uur uitharden. Een afwerking met cementgebonden kalei benadert heel goed een kalkkaleistructuur. Cementgebonden kalei bevat additieven ter verbetering van de stabiliteit en verwerkbaarheid, de hechting, de buigsterkte, en de vochtwerende eigenschappen.

Polymeergebonden kalei of fijne acrylaatgebonden crepi

Deze afwerkingsmogelijkheid heeft de fijne structuur van een kalkverf, is vochtwerend, hecht uitstekend op de minerale ondergrond, is alkalibestendig, bestand tegen de hoge PH-waarde van de crepi met baksteenmotief, is een uitstekend alternatief voor de dampopen, mineraalgebonden kaleiproducten, en voldoet aan hogere eisen op het vlak van waterdichtheid.

Welke motieven of metselverbanden zijn er mogelijk?

Het baksteenmotief kan uitgevoerd worden in meerdere metselverbanden, denk maar aan kruisverband, halfsteensverband of wildverband. Deze verbanden worden doorgaans zowel voor een klassiek of modern uitzicht van crepi met baksteenmotief gebruikt. Wie kiest voor het authentieke uitzicht van een oude muur, gaat doorgaans voor een crepiafwerking met een motief in kruisverband. Dat is namelijk het meest toegepaste metselwerkmotief bij oude, authentieke gebouwen.

Zijn er verschillende ‘baksteenformaten’ mogelijk?

Het baksteenmotief kan uitgevoerd worden met diverse baksteenafmetingen of -formaten. Zelfs een baksteenformaat dat niet in de toonzaal van de baksteenproducent aanwezig is, behoort tot de mogelijkheden. De populairste formaten zijn 200 mm x 50 mm voor de strekkenlaag en 95 mm x 50 mm voor de koppenlaag. Verwerkt in kruisververband, lijkt dit baksteenformaat het best op het metselverband dat in het verleden gebruikt werd voor de bouw van een hoeve, pastorie, begijnhof of kasteel.

Welke afwerkingslaag kan er worden aangebracht op crepi met baksteenmotief?

Er kan een kaleilaag worden aangebracht op het gevormde baksteenmotief in de cementlaag of pleisterlaag. De crepi kan nadien ook worden opgeschuurd.

Welke afwerkingskleuren zijn er mogelijk?

Het huidige kleurenpallet bestaat uit 360 kleuren, van lichte pasteltinten tot diepe kleuren. De mineraalgebonden kalei krijgt een matte schijn, terwijl de polymeergebonden kalei een matte satijnglans krijgt.

Kan de gevel nog overschilderd worden in een andere kleur?

De gevel kan gemakkelijk overschilderd worden na een grondige gevelreiniging. Kies daarbij wel voor dezelfde kaleisoort of een kalei met een hoge hechtkracht. Na overschildering blijft de crepi met baksteenlook behouden, zonder kwaliteitsverlies.

Onderhoud en herstellingen

Moet ik een crepigevel met baksteenlook beschermen tegen vuil en mosaangroei?

De crepi die wordt gebruikt, is een samenstelling van hydrofobe en/of alkalibestendige grondstoffen, met zelfreinigende eigenschappen.

Moet ik een gevel in sierpleister met baksteenlook beschermen tegen vuil en mosaangroei?

Voor een gevel in sierpleister vindt u bij de bouwmaterialenhandelaar of verdeler van pleister- en afwerkingsmaterialen ook producten die speciaal ontwikkeld zijn voor de bescherming van minerale pleisters.

Is een gevel in crepi met baksteenmotief gemakkelijk te reinigen?

Een gevel in crepi met baksteenmotief is gemakkelijk te reinigen met een hogedrukreiniger of stoomreiniger. Let er wel op de druk en stoom zodanig in te stellen dat u schade voorkomt. Hou ook voldoende afstand van het pleisterwerk met baksteenmotief. In geval van een afwerking met kalkverf houdt u er best rekening mee dat de hechting en druksterkte lager liggen dan bij een afwerking met cement of polymeerverf.

Er zijn ook specifieke reinigingsproducten te koop bij de bouwmaterialenhandelaar. Die producten helpen om het vuil op de crepi met baksteenlook te emulgeren.

Kan ik impactschade aan crepi met baksteenmotief herstellen?

Lichte schade aan de crepi met baksteenuitzicht, bijvoorbeeld door een omvallende fiets, is gemakkelijk te herstellen door de crepi op te schuren of heel plaatselijk bij te werken. Bij grotere impactschade – tot in de isolatielaag – schakelt u beter een vakman met de nodige vakkennis in. Een vakman zal de bestaande buitenmuurisolatie zorgvuldig herstellen en toezien op een perfecte aansluiting met het wapeningsnet in de crepigevel (met baksteenmotief).