Er zijn diverse voor- of nadelen naargelang het gebruikte bindmiddel in de kalei. Bij bepaalde verfproducten moet je vóór en na het kaleien de muur bevochtigen om de verbranding van het bindmiddel tegen te gaan (het verbranden van het bindmiddel in de aangebrachte kaleiverf is een vakterm voor het te snel uitdrogen van de aangebrachte kalei, waardoor die zijn sterkte verliest). Een kaleipleister met additieven zal minder snel uitdrogen en een buitenverf helemaal niet.
Hoe je kalei aanbrengt bij al dan niet vochtig weer, het bindmiddel en de additieven zijn afhankelijk van het resultaat dat u wenst, zoals wel of geen nuances in het oppervlak.
Het gebruikte bindmiddel in de kalei
Het bindmiddel of de bindmiddelen hebben een grote invloed op de kwaliteit en het uitzicht. De minerale bindmiddelen ontstaan door het branden van kalksteen of schelpen zoals kalkhydraat, cement en tras van vulkanische oorsprong. Dergelijke bindmiddelen geven een matte look aan het aangebrachte kaleiproduct. Daardoor krijg je het authentieke uitzicht zoals vroeger. De toevoeging van een kleine hoeveelheid synthetische bindmiddelen kan de verwerking en kwaliteit van het kaleipleister verhogen. Kies je voor synthetische bindmiddelen zoals in een buitenverf (bv. acrylaatverf), dan loop je het risico dat het gekaleide oppervlak een synthetische look krijgt. Dat kan je vermijden door een kaleiverf met weinig synthetisch bindmiddel te kiezen waaraan je eventueel een mineraal bindmiddel toevoegt. Dan krijg je een matte, authentiekere look.
De gebruikte vulstoffen in de kaleiverf
De gebruikte minerale vulstoffen in de kaleisamenstelling zijn meestal zanden en meel van kalk en kwarts. Het gebruik van kalk in verf bevordert de dampopenheid en de bevochtiging. Het is een vrij zacht materiaal in vergelijking met kwarts. Kwarts is harder en neemt door zijn gesloten structuur geen water op. Beide vulstoffen hebben voor- en nadelen. De keuze van de producent hangt soms ook af van het grote prijsverschil tussen de vulstoffen.
De gebruikte additieven om het kaleiproduct te verbeteren
Er bestaan verschillende additieven. Meestal om het eindresultaat te verbeteren: een betere hechting en elasticiteit, om vochtwerend of waterdicht te maken, om te matteren of een satijnglans te creëren. Er bestaan ook additieven die de verwerking verbeteren en vermijden dat de kaleipleister te snel uitdroogt.
De gewenste look van het gekalkte oppervlak
Een authentieke gekalkte look is het eenvoudigst door te werken met kalkverf met zo weinig mogelijk additieven. Dergelijke kaleiproducten hebben een beperkte sterkte en levensduur. Je kan ze niet reinigen. Eventueel voegt de fabrikant additieven toe zoals cement en synthetische bindmiddelen. Sommige producenten bieden synthetische emulsie aan als additief om de sterkte te verhogen.
Een geschuurde look: door grovere zanden als vulstof aan het kaleimengsel toe te voegen, kan de producent een gekaleide muur met een zanderige uitstraling mogelijk maken.
Als je een oneffen gekalkt uitzicht wil, kies dan voor een kalei met een synthetisch bindmiddel, zoals bij een acrylaatverf.
De gewenste kwaliteit van de kalei
Een dampopen structuur verkrijg je door te kaleien met een pleister die zoveel mogelijk stoffen bevat die gelinkt zijn met kalk (zoals kalkmeel, kalkzand, kalkhydraat en cement) en zo weinig mogelijk synthetisch bindmiddel, kwartszand en kwartsmeel. Die stoffen verhogen de waterdichtheid.
Een hoge waterdichtheid bekom je door aan het kaleimengsel een hoog gehalte aan additieven ter bevordering van de waterdichtheid toe te voegen, zoals fijne kwarts en synthetische kunstharsen.
Gebruik voor een reinigbaar oppervlak een kaleimengsel waaraan de fabrikant bindmiddelen zoals polymeren en/of cement toegevoegd heeft. Dan ben je zeker van voldoende hardheid en hechting.
Kalei zal een lange levensduur hebben wanneer je kiest voor een kaleiverf met een sterke hechting en hardheid, en eventueel een goede trek- en buigsterkte. Die moet aantoonbaar zijn via een CE-prestatieverslag met de testresultaten van het kaleipleister.