Kaleien met DIMK: meer dan een laagje verf

Hieronder bieden we u een gedetailleerd overzicht van onze kaleiproducten, welke uitzichten mogelijk zijn en wat onze aanbrengtechnieken zijn om die te realiseren. Ten slotte vindt u nog enkele specifiekere vragen waarop we u al van antwoord wilden voorzien (Q&A).

Neem vrijblijvend contact met ons op indien u graag kennismaakt of een of meerdere van onze kaleiproducten zou willen aanschaffen.

Onze kaleiproducten: een uitgebreid overzicht

Kalei met enkel kalk als bindmiddel

Kalkkalei is een samenstelling van calciumhydraat en calciumcarbonaat opgelost in water met een maximum aan hulpstoffen. Deze kalei heeft een heel natuurlijk uitzicht met een uitzonderlijke charme. Denk maar aan monumenten zoals het Begijnhof in Brugge. Het grootste nadeel is een beperkte levensduur. Om de levensduur van deze kalei te verhogen, heeft DIMK de samenstelling gewijzigd. Zo hebben we meerdere hulpstoffen toegevoegd, zoals polymeren, en ook het minerale bindmiddel cement. Wanneer het maximum aan hulpstoffen bereikt is, spreken we over een cement- of polymeergebonden kalei. Om de prijs te drukken, voegen we bij dergelijke kaleiproducten ook kwartszand toe als alternatieve vulstof voor calciumcarbonaat.

Kalk- en cementgebonden kalei

De samenstelling van deze kalei is vrij gelijkaardig aan die van een bastaardmortel. Het bindmiddel kalk wordt deels vervangen door cement. Het uitzicht lijkt sterk op een kalkkalei. Deze kalei is wel sterker en weerbestendiger. Daardoor heeft hij een langere levensduur. Soms wordt het cement vervangen door een natuurlijk cement van vulkanische oorsprong, zoals trascement.

Polymeergebonden kalei

Deze soort kalei is eigenlijk vrij gelijkend op een verf, maar zo samengesteld dat er een mat uitzicht behouden blijft dat je ook hebt bij de minerale look van kalei. De korrelgrootte van het toegevoegde meel of zand bepaalt de dikte van deze kalei. Het eindproduct heeft een hogere sterkte, waterdichtheid en hechting dan een kalkkalei. De nood om een kwalitatief product af te leveren, heeft echter een keerzijde: de charme en het uitzicht van weleer verdwijnen deels.

Cementgebonden kalei

Bij een cementgebonden kalei vervangt cement het calciumhydraat als bindmiddel en wordt het calciumcarbonaat meestal vervangen door kwartszand als vulstof. Net zoals polymeren kunnen het calciumhydraat en calciumcarbonaat als hulpstof gebruikt worden. Dergelijke samenstelling van grondstoffen heeft veel voordelen en behoudt deels het natuurlijke uitzicht van een kalkkalei.

Cementgebonden kaleipleister

Dit is een dunpleister die gebruikt wordt voor het opvullen, herstellen en uitvlakken van het voegwerk bij metselwerk zonder dat er zichtbare krimpscheuren ontstaan aan het oppervlak. Daardoor kan je een muur kaleien zonder al te veel extra werk. Wordt nadien met spons of borstel afgewassen.

Polymeerverf

Deze verf zorgt voor een vrij gesloten oppervlak, wat de waterdichtheid bevordert. De verf leidt ook tot een egaal oppervlak. Dat kan een voordeel zijn voor wie geen kleurnuances wil zoals bij kalkkalei. Verf heeft een hoog gehalte polymeren en chemische additieven. DIMK vermijdt de additieven die schadelijk zijn voor het milieu door enkel dry mix-verven te produceren.

Zandverf

Het zand in de verf zorgt voor een dikker en sterker oppervlak. Door het zand in verschillende korrelgroottes toe te voegen, krijg je een grover uitzicht dan bij een klassieke gevelverf.

Stone paint

Wat wij in de volksmond ook wel eens crepi durven noemen, is eigenlijk een stone paint. Het is een verf met een grotere korrelgrootte van zand, waardoor je een nog grotere dikte en sterkte bekomt. De aangebrachte verf kan gemakkelijk enkele millimeters dik zijn.

De look: welk resultaat heeft elke techniek met de kaleiproducten van DIMK?

Basic of classic

Dit is een kaleitechniek waarbij je de verf met een borstel horizontaal of wild aanbrengt op de ondergrond. Deze techniek wordt vaak gebruikt vanwege het minerale kalei-uitzicht. Met de kalei van DIMK vermijd je dat het gekaleide oppervlak verpoedert en dat er kleurverschillen optreden door verschillen in de hydratatie van de minerale kalei.

History of old look

Voor liefhebbers van historisch gekaleid metselwerk dat zijn charmante uitzicht gekregen heeft door natuurlijke veroudering en erosie. Voor een gelijkaardige verouderde look ontwikkelde DIMK specifieke kaleitechnieken en -producten. Die kunnen we zowel voor buiten- als binnenmuren gebruiken.

Bakstenen muur verouderen met witte of gekleurde sluier

Met papvoegen, bureren, chipperen of gesluierd voegen krijg je het uitzicht van een oude, afgewassen gekaleide muur waarin de bakstenen opnieuw zichtbaar zijn. Die look van een kaleisluier kan je bekomen met diverse kaleiproducten van DIMK.

Old industry look

Voor wie gecharmeerd is door een tot loft of appartement omgebouwde oude loods of fabriek, ontwikkelde DIMK kaleitechnieken en -producten die een dergelijke look creëren. Dat kan zowel voor binnen- als buitenmuren.

Uitgebreidere Q&A

Algemeen

Wat is kalei?

Dat is in het algemeen een minerale verf of kaleipleister die als droog materiaal verpakt is in zakken. Kalei is hoofdzakelijk samengesteld uit hydraulische bindmiddelen en zand van diverse oorsprong. Eventueel zijn er kleurstof of pigment en bepaalde additieven aan toegevoegd.

Wat is kaleien?

Kaleien is een schildertechniek waarbij je met een borstel de kaleiverf of kaleipleister aanbrengt.

Hoe breng je kalei aan?

Meestal gebeurt het kaleien met een papborstel of brede harde borstel. Soms wordt de pleister aangebracht met een spaan, of gespoten met een wormpomp.

Kan ik zelf kaleien, waar koop ik het juiste kaleiproduct, en waar kan ik zelf kalei maken?

We geven u alvast wat tips om uw keuze te vergemakkelijken.

Kaleien op zich is niet zo moeilijk, als je maar het juiste product vindt. Dat vereenvoudigt het werk en kost minder tijd.

Het is ook heel belangrijk om na te denken over wat u wenst als resultaat. Primeert de kwaliteit op het authentieke uitzicht van kalkverf, of is het net andersom?

Een kaleiproduct dat aan alle eisen voldoet, bestaat niet. Kies een kaleiproduct dat aan zoveel mogelijk van uw eisen voldoet.

De belangrijkste factor is de samenstelling van het kaleimengsel. Die samenstelling bepaalt het uitzicht en de kwaliteit van het gekaleide oppervlak.

Verkoopargumenten kunnen afwijken van de realiteit. Vraag naar een resultaatverbintenis. Dat is een verbintenis waarbij de uitvoerder en de producent u een bepaald resultaat garanderen.

Een zelfgemaakt kaleimengsel heeft minder eigenschappen dan een kant-en-klaar kaleiproduct. Het verschil merk je meestal bij de verwerking van de zelfgemaakte kaleimix, door een gebrek aan additieven in de kalei.

Welke kleuren zijn mogelijk?

Op onze kleurenkaart bieden we meer dan 360 kleuren aan voor toevoeging aan kalei of verf. We breiden die kleurenkaart geregeld uit. Naast de 360 kleuren kunnen we ook andere kleuren die u wenst op bestelling maken.

Ons uitgebreide kleurenpallet voor kalei is uniek in de markt. Heeft u vragen over onze kleuren? Bent u op zoek naar een specifieke kleur? Aarzel niet om contact met ons op te nemen.

Technisch

Wat zijn de eventuele voor- en nadelen bij het aanbrengen van de kaleiverf?

Er zijn diverse voor- of nadelen naargelang het gebruikte bindmiddel in de kalei. Bij bepaalde verfproducten moet je vóór en na het kaleien de muur bevochtigen om de verbranding van het bindmiddel tegen te gaan (het verbranden van het bindmiddel in de aangebrachte kaleiverf is een vakterm voor het te snel uitdrogen van de aangebrachte kalei, waardoor die zijn sterkte verliest). Een kaleipleister met additieven zal minder snel uitdrogen en een buitenverf helemaal niet.

Hoe je kalei aanbrengt bij al dan niet vochtig weer, het bindmiddel en de additieven zijn afhankelijk van het resultaat dat u wenst, zoals wel of geen nuances in het oppervlak.

Het gebruikte bindmiddel in de kalei

Het bindmiddel of de bindmiddelen hebben een grote invloed op de kwaliteit en het uitzicht. De minerale bindmiddelen ontstaan door het branden van kalksteen of schelpen zoals kalkhydraat, cement en tras van vulkanische oorsprong. Dergelijke bindmiddelen geven een matte look aan het aangebrachte kaleiproduct. Daardoor krijg je het authentieke uitzicht zoals vroeger. De toevoeging van een kleine hoeveelheid synthetische bindmiddelen kan de verwerking en kwaliteit van het kaleipleister verhogen. Kies je voor synthetische bindmiddelen zoals in een buitenverf (bv. acrylaatverf), dan loop je het risico dat het gekaleide oppervlak een synthetische look krijgt. Dat kan je vermijden door een kaleiverf met weinig synthetisch bindmiddel te kiezen waaraan je eventueel een mineraal bindmiddel toevoegt. Dan krijg je een matte, authentiekere look.

De gebruikte vulstoffen in de kaleiverf

De gebruikte minerale vulstoffen in de kaleisamenstelling zijn meestal zanden en meel van kalk en kwarts. Het gebruik van kalk in verf bevordert de dampopenheid en de bevochtiging. Het is een vrij zacht materiaal in vergelijking met kwarts. Kwarts is harder en neemt door zijn gesloten structuur geen water op. Beide vulstoffen hebben voor- en nadelen. De keuze van de producent hangt soms ook af van het grote prijsverschil tussen de vulstoffen.

De gebruikte additieven om het kaleiproduct te verbeteren

Er bestaan verschillende additieven. Meestal om het eindresultaat te verbeteren: een betere hechting en elasticiteit, om vochtwerend of waterdicht te maken, om te matteren of een satijnglans te creëren. Er bestaan ook additieven die de verwerking verbeteren en vermijden dat de kaleipleister te snel uitdroogt.

De gewenste look van het gekalkte oppervlak

Een authentieke gekalkte look is het eenvoudigst door te werken met kalkverf met zo weinig mogelijk additieven. Dergelijke kaleiproducten hebben een beperkte sterkte en levensduur. Je kan ze niet reinigen. Eventueel voegt de fabrikant additieven toe zoals cement en synthetische bindmiddelen. Sommige producenten bieden synthetische emulsie aan als additief om de sterkte te verhogen.

Een geschuurde look: door grovere zanden als vulstof aan het kaleimengsel toe te voegen, kan de producent een gekaleide muur met een zanderige uitstraling mogelijk maken.

Als je een oneffen gekalkt uitzicht wil, kies dan voor een kalei met een synthetisch bindmiddel, zoals bij een acrylaatverf.

De gewenste kwaliteit van de kalei

Een dampopen structuur verkrijg je door te kaleien met een pleister die zoveel mogelijk stoffen bevat die gelinkt zijn met kalk (zoals kalkmeel, kalkzand, kalkhydraat en cement) en zo weinig mogelijk synthetisch bindmiddel, kwartszand en kwartsmeel. Die stoffen verhogen de waterdichtheid.

Een hoge waterdichtheid bekom je door aan het kaleimengsel een hoog gehalte aan additieven ter bevordering van de waterdichtheid toe te voegen, zoals fijne kwarts en synthetische kunstharsen.

Gebruik voor een reinigbaar oppervlak een kaleimengsel waaraan de fabrikant bindmiddelen zoals polymeren en/of cement toegevoegd heeft. Dan ben je zeker van voldoende hardheid en hechting.

Kalei zal een lange levensduur hebben wanneer je kiest voor een kaleiverf met een sterke hechting en hardheid, en eventueel een goede trek- en buigsterkte. Die moet aantoonbaar zijn via een CE-prestatieverslag met de testresultaten van het kaleipleister.

Aan de hand van welke eigenschappen kan je een kaleiproduct beoordelen en kiezen?

Kaleiproducten reeds klaar voor verwerking.

Dit zijn kaleimengsels waaraan het oplosmiddel water al toegevoegd is. Enkel nog even oproeren, eventueel met toevoeging van wat water, en je kan de kaleiverf aanbrengen.

Het kaleiproduct gemakkelijk verwerken.

Zeker bij grotere oppervlaktes is dit belangrijk. Als het kaleipleister een vrij hoge viscositeit heeft, kan je er een pijnlijke pols aan overhouden. Een kaleipleister met additieven voor een betere uitstrijkbaarheid vermindert de arbeidslast.

Welke look kan je jouw gevel of binnenmuur geven met onze kaleiwax?

  • Een gekaleide gevel of binnenmuur met het uitzicht van oppervlaktezouten of witte nevel op de kaleilaag.
  • Een gekaleide gevelmuur of binnenruimte met de schijn van oppervlakte-erosie door oppervlaktezouten die de kaleilaag hebben aangetast.
  • Een fabrieksmuur verweerd door chemicaliën en industriële activiteiten (eventueel met meerdere kalei- en verflagen op elkaar).

Hoe werkt een pigment in kalei?

Een pigment is een functionele vulstof. Zijn functie is het kleuren van de kalei.

Het zijn kleine korreltjes die zich vastketenen aan de andere vulstoffen en bindmiddelen in de kalei. In tegenstelling tot kleurstoffen lost een pigment niet op in water. Daardoor blijft het aanwezig in de kalei. De basispigmenten die wij in onze kalei gebruiken, oxideren niet onder invloed van zuurstof en zijn UV-bestendig.

Hoe wordt kalei ingekleurd?

Voor het inkleuren van kaleimengelingen worden hoofdzakelijk okers, ombers en oxides gebruikt. Die werken als een pigment en niet als kleurstof in de kalei.