FAQ: Kleurpigmenten voor betontoepassingen zoals gepolierd beton, industrieel en woonbeton

Hieronder beantwoorden we specifiekere vragen rond beton en de kleur(stabiliteit) ervan.

Neem vrijblijvend contact met ons op om kennis te maken of indien u geïnteresseerd bent in een product.

Betonkleur: wat, bestanddelen en de keuze voor de juiste kleur

Waar moet ik op letten bij de keuze van mijn betonkleur?

Als je aan gekleurd beton denkt, mag je aannemen dat het merendeel van de betonproducten is ingekleurd met pigmenten. Kleurstoffen, die in tegenstelling tot pigmenten een vervend vermogen hebben, worden echter niet gebruikt vanwege hun onstabiliteit (onder andere de oplosbaarheid met water is één van de minpunten), maar ook bij de aangeboden pigmenten is het belangrijk de juiste keuze te maken, want niet alle pigmentsoorten zijn kleurstabiel. Indien je een goede kwaliteit wenst, kan je beter kiezen voor anorganische pigmenten. Dat zijn pigmenten van minerale oorsprong, maar zo bewerkt dat ze kleurstabiel blijven.

Waar zijn bepaalde pigmenten die niet kleurstabiel zijn, niet tegen bestand?

De natuurlijke vijanden van natuurlijke, organische, synthetische en anorganische pigmenten in beton en hun oorsprong zijn:

  • UV-licht (zonlicht)
  • hitte of één warmtebron (zon en verwarming)
  • zuurstof (lucht), zuren (regen, luchtverontreiniging, reinigingsproducten)
  • zwavelwaterstof (luchtverontreiniging)
  • hydroxiden (alkalische stoffen, kalkhydraat, cement en reinigingsproducten)

Men staat er niet altijd bij stil, maar deze stoffen zijn in overvloed aanwezig in ons dagelijks leven en enkel de betere, anorganische pigmenten zijn bestand tegen deze natuurlijke vijanden van betonkleurstoffen.

Wat is de meest voorkomende schade bij foutief gekleurd beton?

De natuurlijke vijanden van beton kunnen de oorzaak zijn van kleurwijzigingen zoals verkleuren, verbleken en verdonkeren. Dit kan bijvoorbeeld voorkomen door oxidatie, aantasting, erosie, kleurverlies en oplossing.

Welke kleurpigmenten wijzigen vaak van kleur en zijn dus onstabiel?

  • Berlijns blauw kan door kalk, cement en hitte een bruine tint krijgen
  • Loodhoudende pigmenten zoals loodwit, loodtingeel, Napels geel, chromaatgeel en loodmenie kunnen door zwavelverbindingen lichtgrijs en zwart uitslaan
  • Synthetisch ultramarijn kan last hebben van zuren waardoor het bruin uitslaat

Wat zit er in onze pigmentmixen die wel kleurstabiel zijn?

  • ijzeroxide: geel, rood en zwart
  • titaniumoxide: wit
  • chroomoxide: groen
  • kobaltoxide: blauw

Met deze basisoxides die inert zijn voor cement en kalk en voor het alkalisch milieu waar ze in verwerkt zijn, maken we 50 basiskleuren en meer dan 600 kleurtinten die je kan aankopen vanaf één kilogram.

Kies ik voor een ingekleurd wit beton of beton ingestrooid met ingekleurd wit cement?

Het verschil tussen een woonbeton met ingekleurd wit beton in de massa en beton ingestrooid met ingekleurd wit cement is hoofdzakelijk beperkt tot de kleur van het gestorte beton en de kostprijs die een stuk voordeliger is wanneer het beton ingestrooid wordt met ingekleurd wit cement. Is zo een betonvloer met ingestrooid wit cement even sterk? Je mag aannemen van wel want alle handelingen en grondstoffen bij het plaatsen zijn identiek aan een andere gepolierde betonvloer.

Waarom worden er meer grijze dan andere kleuren gebruikt?

Met grijs hou je het eenvoudig en goedkoop: je hoeft geen kleurstoffen toe te voegen, hoewel er diverse grijze kleurpigmenten zijn die jouw betonvloer een mooier kleur bezorgen. Zo is er bijvoorbeeld ook arduinkleur, muisgrijs, een olifantgrijs of dolfijnroze. Ook wordt een grijs pigment veel gebruikt om een homogene kleur te bekomen zonder kleurafwijkingen. Bij woonbetonvloeren zijn er meestal pigmenten toegevoegd aan de grijze betonvloer.

Met een grijs beton kan je geen pasteltinten bekomen die je ziet in marmer, travertin en andere bleke natuursteensoorten. Ook is het zo dat donkere kleuren toch altijd ook een grijze tint zullen hebben die eigenlijk niet voorzien was.

Indien je mooie crème- of pasteltinten wenst, zal je meestal enkel de keus krijgen om die met een wit beton te combineren en dat maakt het kostenplaatje enkel duurder waardoor veelal voor een grijze tint wordt gekozen.

De echt ervaren specialisten kunnen een homogene toplaag voorzien met ingekleurd wit cement waardoor het plaatsen van een kwalitatief en mooi wit- of pasteltint-kleurige woonbetonvloer aan een voordelige prijs kan geleverd worden. Enkele van deze ervaren vakmensen in woonbetonvloeren kennen wij en bevelen we graag aan. Bel ons voor meer info, we helpen u graag verder.